Blog - Colaina Perla

Colaina Perla

Napokon! Trebalo mi je dvadesetak godina da se posloži život, okolnosti, donekle, a najviše da skupim dovoljno ludosti i hrabrosti i krenem sa svojim nečim „malim, ali slatkim“, nečim što znam, što mogu i što jesam.

Colaina ili kako bi moja baka rekla  „kolajna“, za mene osobno jest  sinonim za spiralno kukičane ogrlice koje je moja baka još prije dobrih 50 godina krenula raditi, i u to vrijeme je vrlo  vjerojatno bila jedina u bivšoj Jugoslaviji koja je to znala raditi. Tehniku je naučila 1969. godine kada je otišla u SAD zajedno sa mojom mamom i didom u posjete rođacima. Moja baka, Katarina, al od milja svima znana Kajo, bila je virtuoz za ručne radove. Inače tkalja, svega čega bi primila sa svojih 10 prstiju pretvarala je u čaroliju. Bilo tkanja, bilo pletiva, bilo krojenja i šivanja.  I tako je teta Mary u Americi „zarazila“ moju Kajičku  „bead crochet“ tehnikom izrade nakita od perli, pa dok su drugi pratili osvajanje Mjeseca tog ljeta 1969. ona je osvajala jedan skroz drugi svemir. Vratila se kofera punog perli, konca i tankih igli i kukica, tada uglavnom nedostupnih u Jugoslaviji. Izrađivala ih je na tone i prodavala, među ostalim svojim rukotvorinama, kod svoje drage prijateljice Ankice  koja je imala butigu blizu Zlatnih vrata usred Splita i Dioklecijanove palače. Mnoge splitske dame su se tada okitile njenim nakitom, a ponekad bi noći probdjela da stigne izraditi sve narudžbe koliko je interes bio velik.  Naučila je tehniku izrade i moju pokojnu mamu i nećakinju, a i mene kad sam imala nekih desetak godina. I od onda sam manje-više „raduckala“ za svoje potrebe i prijateljicama.

Unazad par godina krenula sam guglati i tražiti ljude koji to izrađuju bilo gdje, a posebno kod nas. I tako mi se otvorio cijeli jedan novi svijet. Internet je čudo! Otkrila sam žene, posebno Ruskinje i Ukrajinke, koje rade čuda kukicom i perlama, a posebno „wow“ moment sam doživjela kad sam otkrila aplikaciju putem koje mogu dizajnirati svoje ideje i koja će ih generirati u točan raport perli kako bi stvorilo točno određenu šaru kad se perle poklope kod kukičanja. I tako, malo po malo upijajući sve nove informacije,  sam odlučila da je vrijeme da se posvetim tome, profesionalno. I da otvorim web trgovinu, kad već Kajo nije uspjela svoju butigu, a toliko je sanjala o tome, a mama i ja skupa sa njom smo jednako sanjarile. Kajin odgoj i utjecaj predodredio me za studij modnog dizajna, a vjerojatno nekako i kroz „tihi glas od gore“ da se napokon i realiziram i kroz ovaj projekt.

U ovoj web trgovini ću prvenstveno izlagati svoje radove, i pokušati ću utjecati na ostale da se zainteresiraju za ovu lijepu i zabavnu tehniku, ali i jako “zaraznu“. Organizirati ću edukacijske radionice za sve koji vole raditi s perlama i naučiti nešto novo. Tehnika mnogima , čak i onima koji su jako vješti u drugim tehnikama izrade nakita od perli, nije jednostavna i više puta krenu pa odustanu, a onda im odjednom samo sve klikne i krene. Želja mi je okupiti  zajednicu zaljubljenika izrade „bead crochet“ nakita na ovim prostorima da se družimo i razmjenjujemo ideje i spoznaje. Molim zato one koji već poznaju tehniku da mi se jave.

Osim „bead crochet“ proizvoda, izrađivati ću i druge ručne radove od perli drugim jednako lijepim i zanimljivim tehnikama izrade, ali i od tekstila i drugih materijala, ipak sam dizajner, tekstilac,  i ne mogu ni od tog dijela sebe odustati.

Nadam se da ću kroz ovaj svoj projekt pronaći „srodne duše“, ali i obradovati mnoge koji samo vole kvalitetan i lijep nakit za sebe ili za nekome pokloniti.

Veselim se druženju s vama!

Ivana